Tiedote kauden 2023 kilpailuista ja kilpailukalenterista

0 Comments

Seurojen kilpailujohtohahmot kokoontuivat kauden 2023 kilpailusuunnitelmien merkeissä, ja kokouksen tuloksena luvassa on pieniä tarkistuksia kilpailuiden sääntöihin ja järjestämiseen. Kilpailukalenteri löytyy pdf-muodossa täältä, ja pikkuhiljaa alkaa kilpailuja ilmestyä myös itse sivustolle.

Merkittävin uudistus kaudelle 2023 on paljon toivottujen sarja-, jolla- ja retkikilpailuiden yleisten sääntöjen julkaiseminen. Suurelta osin uudet säännöt vastaavat tuttua vanhaa käytäntöä ja useiden vuosien takaisia vanhoja sääntöjä, mutta myös pieniä viilauksia on tehty. Alla on esitelty niistä olennaisimmat. Kokonaisuudessaan säännöt löytyvät sivuston Säännöt ja ohjeet -välilehdeltä.

FinRating-luvut

Tasoituslukukilpailuihin voi osallistua veneellä, joka löytyy Avomeripurjehtijoiden FinRating-taulukosta tai jolla on venekohtainen FinRating-todistus. Todistuksen ei välttämättä kuitenkaan tarvitse olla voimassa, vaan myös vanhalla todistuksella voi kilpailla, kunhan vene ominaisuuksiltaan ja varustelultaan sitä vastaa. Kilpaileminen on mahdollista myös Non-Spinnaker-luvulla, mutta tällöin kilpailuun on ilmoittauduttava viimeistään 96 tuntia etukäteen, ellei kilpailukutsussa toisin määrätä.

Itse tai kilpailupäälliköiden määrittämällä luvulla kilpaileminen ei valitettavasti ole mahdollista Avomeripurjehtijoiden tiukan kannan takia. Mikään ei kuitenkaan voi estää sitä, että tasoitusluvuton vene täysin sattumalta päätyy päivä- tai iltapurjehduksellaan seilaamaan kilpailevien veneiden kanssa samaa reittiä samaan aikaan ;-).

Sarjakilpailut

Osakilpailuiden peruuttaminen ja uusintakilpailut

Kaudella 2023 siirrytään jälleen takaisin vanhaan malliin, jossa peruutettuja kilpailuja ei järjestetä uudelleen. Pelko siitä, että huonolla tuurilla kilpailuiden määrä jäisi liian vähäiseksi, on kuitenkin turha, sillä aiempien vuosien varapäivien sijaan näinä ajankohtina järjestetään täysveriset sarjakilpailut riippumatta siitä, kuinka monta kilpailua aiemmin kaudella on saatu purjehdittua. Sarjakilpailusarjaan kuuluukin tänä vuonna H- ja urheiluveneluokissa kahdeksan osakilpailua ja FinRating-luokassa jopa yhdeksän!

Myös osakilpailuiden peruuttamiskäytänteitä on muutettu. Vaarallisen kovan myrskytuulen puhaltaessa voidaan kilpailu edelleen peruuttaa etukäteen, mutta kevyellä tuulella tavoitteena on pystyttää rata ja pyrkiä purjehtimaan edes yksi lähtö lyhennetyllä radalla. Osallistujakatotapauksissa kilpailu voidaan edelleen peruuttaa, mikäli kahta tuntia ennen osakilpailua ilmoittautuneita ei FinRating-luokassa ole vähintään kolmea tai H- ja urheiluveneluokkien tapauksessa vähintään kahta.

Naisten kilpailu/mestaruus

Aiempien vuosien Naisten kilpailun roolissa on tänä vuonna seitsemäs sarjakilpailu, jossa kilpaillaan ainoastaan FinRating-luokassa. Kilpailuun voi osallistua millä miehistökokoonpanolla tahansa, mutta veneet, joiden kippari edustaa naissukupuolta, pääsevät taistelemaan himoitusta naisten mestaruudesta sarjakilpailusijoituksen ohella.

Jollakilpailut

Kuten jo uudistetusta nimestä voi päätellä, ei tiistaisin järjestettäviä kilpailuita ole enää rajoitettu vain junioreille, vaan Optareiden ja Zoomien lisäksi kilpailuun voi osallistua myös ILCA-veneillä. ILCA:t kilpailevat kahdessa luokassa ILCA 4 ja 6, jotka kuitenkin lähetetään samassa lähdössä. ILCA 6 -luokkaan voi osallistua myös ILCA 7 -rikillä, mikäli muut luokan purjehtijat tämän yksimielisesti hyväksyvät.

Myös jollakilpailuiden osalta peruuttamis- ja uusintakilpailukäytänteitä on tarkistettu siten, että peruutettuja kilpailuita ei järjestetä uudelleen, vaan kilpailukalenteria on paisutettu kattamaan jopa 12 osakilpailua, joiden lisäksi järjestetään vielä pokaalikilpailu. Kuten sarjakilpailuitakaan, ei myöskään jollakilpailuita peruuteta tuulen puutteen takia, vaan osakilpailut pyritään purjehtimaan kevyessäkin kelissä. Sen sijaan vaarallisen kovassa kelissä ei osakilpailuita järjestetä.

Pokaalikilpailu

Tällä kaudella pokaalikilpailuun tervetulleita ovat ILCA-purjehtijat iästä riippumatta samalla luokkajaolla ja samoin ehdoin kuin jollakilpailuissa. Myös Optimisti- ja Zoom-luokissa kilpaillaan totuttuun tapaan ilman kummempia kommervenkkejä. Lisäksi kaudella 2023 pokaalikilpailu on osa jollakilpailusarjaa, ja sen tuloksella on sarjan lopputuloksissa kaksinkertainen painoarvo muihin osakilpailuihin verrattuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *