Kilpailu­kalenteri ja uudet tuulirajat julkaistu

6 Comments

Kilpailukalenteri purjehduskaudelle 2022 on nyt julkaistu sivustolle ja kaikki kauden kilpailut on lisätty myös sivustolle. Kilpailukausi avataan tuttuun tapaan Pyhäjärvellä järjestettävällä ILCA-veneiden Pääsiäisregatalla. Kalenterin ja kilpailut löydät sivuston Kisat ja tulokset -välilehdeltä. Halutessasi voit myös linkata kilpailut lähes reaaliaikaisesti sivuston tietojen kanssa päivittyvinä omaan digialmanakkaasi seuraavan URL-osoitteen avulla: webcal://xn--nsijrvenkisat-bfbd.fi/?post_type=tribe_events&tribe-bar-date=2022-03-25&ical=1.

Aiempien vuosien sarjakilpailuperuutuksista saadun palautteen innoittamana kilpailupäälliköt ovat laatineet tuuliolosuhteille selvät ja yksiselitteiset ylä- ja alarajat, joiden paukkuessa kilpailu voidaan ilman tulkinnanvaraisuuksia ennakolta peruuttaa. Uusia tuulirajoja sovelletaan kaikissa paikallistason purjehduskilpailuissa, ellei kilpailukutsussa tahi muuten toisin ilmoiteta. Tuulirajoihin pääsee tutustumaan Säännöt ja ohjeet -sivulla.

6 thoughts on “Kilpailu­kalenteri ja uudet tuulirajat julkaistu”

 1. Tervehdys!

  Mikäli oikein ymmärsin, niin ratkaisuissa kilpailujen järjestämisessä tai peruuttamisessa tukeudutaan Ilmatieteenlaitoksen ennusteeseen kilpailualueelle. Jos tai kun näin on, niin haluaisin tietää ovatko arvoisat kilpailujärjestäjät oikeasti tutustuneet Ilmatieteenlaitoksen tuuliennusteden oikeellisuuteen viimeisen kymmenen vuoden aikana? Minä olen! Olen myös useampaan kertaan ottanut yhteyttä ko. laitokseen ja tiedustellut, mihin heidän ennusteensa perustuvat, koska lähes poikkeuksetta ennustettu tuulilukema on ollut noin puolet toteuteneesta tosituulesta, puuskista puhumattakaan. Selitykseksi olen saanut kommentin, että Ilmatieteenlaitoksen mittauspiste (solu) on jossakin kauempana Siilinkarista ja ennusteet perustuvat tuon solun aiempiin tietoihin ja toteumiin. Kun olen esitellyt Siilinkarin toteumaa verrattuna ennusteisiin ja konkretisoinut laitoksen virheet olen saanut neuvon, ”että kertokaa sitten ennuste kahdella”, jos se tuntuu sopivammalta! Aika halpa neuvo!

  Jokainen asiasta kiinnostunut voi jatkossakin katsoa Ilmatieteenlaitoksen ennusteita ja havaita saman itse. Huolestuttavinta ennusteissa on ollut se, että samaan aikaan, kun maa-alueille on annettu kovan tuulen varoitus, niin Tampereen ennustesivulla tuulennopeudeksi on merkitty 6-9 m/s! Ja kun Siilinkarilla tuulee 15 m/s, niin saman kellonlyömän ennusteessa annetaan lukema 6m/s!

  Edelleen kerroin ko. laitoksen asiantuntijalle, että olisiko yleisen vesilläliikuntaturvallisuuden vuoksi kuitenkin parempi antaa ennuste hieman enemmän ylä- kuin alakanttiin. Harvemmin täällä sisävesillä tyyni vaarantaa turvallisuutta, mutta kova myrsky kylläkin. Ja olisiko ennuste parempi antaa nimenomaan vesille, esimerkiksi Siilinkarille, eikä jonnekin kaupunkikortteleiden väliseen soluun, jossa tuulennopeudella ei juurikaan ole merkitystä.

  Valitettavasti en saanut toivomaani vastakaikua ehdotuksilleni, mutta toivon, että arvoisat kilpailujärjestäjät nyt pitävät silmällä ennusteita ja toteumia ja vuorostaan esittävät Ilmatieteenlaitokselle parannuksia ja muutoksia, jos ennusteet ovat yhtä lailla pielessä kuin aiemminkin.

 2. Totta turiset Esa.Koko ikäni Nässyllä seilanneena olen kanssa todennut,Että ilmatieteen laitoksen ennusteet on todellakin aika harhaanjohtavia.Mielestäni paras mittari kuitenkin on Siilinkarin sääasema.Aiempina vuosina vesille lähdettiin jos kisa oli kalenteriin merkattu.Tuomaristo teki ratkaisun sitten vesillä ajetaanko vai ei .Se on mielestäni paras ratkaisu.

  1. Aivan totta, olen samaa mieltä. Sen verran kuitenkin voisi Ilmatieteen laitosta kuunnella, että jos alueelle on annettu kovan tuulen varoitus maa-alueille, niin kisan voisi jättää väliin ennusteen perusteella, koska tuuli on lähes aina tuplat ennusteesta.

 3. Morjens!
  Minä myös olen valittanut Ilmatieteen laitokselle ja Forecalle pariinkin otteeseen siitä, että tuuliennusteet ovat usein puolet toteutuneesta tuulesta. Molemmilla oli tähän joku selitys, jota en nyt muista, mutta kummallakin oli ihan oma selitys. Pitääpä kaivaa ne esiin. Mielestäni on aika lailla vastuutonta päästää säännöllisesti julkisuuteen ennusteita, joiden paikkansapitämättömyys on tiedossa. Jos ennuste sanoo 10 m/s ja lähdetään kisaan kuten tuossa tuulessa pitääkin lähteä, mutta todellisuudessa tuuleekin 20 m/s, on esimerkiksi kakkosnelosen kaltaisella veneellä purjehtiminen suorastaan hengenvaarallista. Sillä kun on taipumus sukeltaa kovalla lenssillä ja sukeltanutta venettä ei pelasteta Busterilla, jossa on mukana 1-2 kilpailutoimihenkilöä.

 4. Siilinkarin sääasema on taas nurin. Kukaan ei tiedä mikä on vikana ja alkaako se joskus taas toimia.

 5. Vuonna 2013 sain Ilmatieteen laitokselta tällaisen selityksen: ”Hei. Kiitos palautteestasi. En tiedä, mistä olet katsonut ennusteen (kenties Paikallissää/Täsmäsää?), mutta epäilen, että käyttämäsi tuuliennusteet on tarkoitettu maa-alueille. Jos mahdollista, kannattaa hyödyntää järvisääennusteita, mutta näissäkin on syytä huomata kotimaisten järvien pienehkö koko. Tyypillisesti ennustetiedon tarkkuus (ns. hilaväli) on luokkaa 10-15 km, mikä on suomalaisille järville melko paljon. Käytännössä tämä voi johtaa liian alhaisiin tuuliennusteisiin.

  Sisävesillä liikkujia varten meillä on kyllä varoituksia, jotka antavat signaalia pysytellä poissa vesiltä. Kun näet varoituskartalla sinisen nuolen, se tarkoittaa, että sisävesille ennakoidaan yli 10 m/s keskituulta. Keltaiset, oranssit ja punaiset nuolet kertovat yleisesti (vaarallisen) voimakkaasta tuulesta maa-alueilla ja näissä tilanteissa järvillä esiintyy tyypillisesti myrskypuuskia. Kolmantena ovat keltaiset, oranssit ja punaiset salamat, jotka kertovat voimakkaiden ukkospuuskien riskistä. Näissä tapauksissa päivä voi olla muuten tuuliltaan rauhallinen, mikä lisää petollisesti turvallisuuden tunnetta ennen ukkosten ilmaantumista.”

  Järvisää on näköjään vieläkin olemassa ja toimii tekstiviestillä. Näitä joskus ammoisina aikoina tekstailtiin. https://www.ilmatieteenlaitos.fi/veneily

  Forecalta tuli tällaista juttua: ”Hei,

  valitettavasti veneilysäästä ei ole toteutettuna järvikohtaista ennustetta, vaan esimerkiksi Näsijärven kohdalla joutuu katsomaan suuremmasta karttaleikkauksesta Tampereen pisteen kohdalla olevan tuulivärityksen kartalla.

  http://foreca.fi/Finland/Tampere/veneilysaa/tuuliennuste/itameri

  Tällä hetkellä näyttäisi 6 – 8 m/s, joka näyttää osuvan suunnilleen yksiin ainakin Siilinkarin havaintojen kanssa.

  station_no obstime windd winds
  ———- ——————- —– ——- ——–
  2943 2013-05-29 14:00:00 UTC 86 7.10 Tampere Siilinkari

  Seuraavan palvelun varmasti jo tiedätkin, esim. Tampereen pursiseura julkaisee Siilinkarin havaintoja:

  http://taps.fi -> Sää Siilinkarilla
  http://taps.fi/mobile/index.html

  Tuuliennusteiden tekeminen ja varsinkin niiden verifiointi järvialueella on ongelmallista, sillä havaintoverkko järvillä on maa-alueitakin harvempi. Näsijärvellä esim. on vain yksi ainoa havaintoasema.

  Itse jos olisin veneilijä, niin oikeastaan aina hiukan varauksella suhtautuisin ennusteisiin. Ainakin pitäisin sääpäiväkirjaa tuulennopeuksista ja suunnista eri kohdalla järveä, merkiten ylös mitatut havainnot veneessä ja vastaavat ennusteet kellonaikojen kera. Näiden perusteella voisi jatkossa määrittää, että millaista systemaattista virhettä ennusteisiin tulee missäkin kohtaa Näsijärveä.

  Terveisin,

  Mika Toivonen
  Foreca

  ja toinen vastaus

  > Foreca Support [info@foreca.com] kirjoitti:
  >
  > Hei Harri,
  >
  > kiitos palautteesta! Ongelma tuulen nopeuden aliennustamisen kanssa juontuu sovitusta tavasta ilmoittaa sisämaan tuulet 10 min keskituulina, jolloin varsinkaan puuskien vaikutus ei välttämättä korostu riittävästi sisämaan järvissä.
  >
  > Foreca.fi:n etusivun piste-ennusteiden sijaan kannattaa käyttää Forecan veneilysäätä:
  >
  > http://foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/tuuliennuste/itameri
  >
  > Sisämaan järvien ollessa kyseessä kannattaa valita palvelussa merialueen sijaan maa-alue sekä erikseen tutkia keskituulen ja puuskan voimakkuutta.
  >
  > Terveisin,
  >
  > Mika Toivonen

  Forecan veneilysää näköjään ennustaa tuulta maa-alueillekin. Pitääpä katsoa kuinka sen ennusteet poikkeavat esim. Ilmatieteen laitoksen paikallisssäästä. https://www.foreca.fi/Finland/Tampere/veneilysaa/tuuliennuste/fennoskandia
  Pitää ehkä itse alkaa ennustaa säätä Forecan ohjeiden mukaan. Ikävä kyllä Tapsilla ei ole enää omaa sääasemaa.

  Yr.no ja Windy vaikuttavat joskus osuvan paremmin oikeaan, mutta mitään tietoa minulla ei ole siitä, mistä ne havaintonsa keräävät. Esimerkiksi tällä hetkellä Windy sanoo Pirkkalan lentoasemalla olevan 2 m/s ja 5 m/s puuskissa. YR sanoo 2 ja 6 m/s. Ilmatieteen laitoksen mukaan siellä on 4/8 m/s ja heillä on siellä oikein mittari. Siilinkarin havaintoasema ei edelleenkään ole toiminnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *