FinRating korvaa FinLYS-järjestelmän kaudella 2020

0 Comments

Purjehduskilpailujen yleisin tasoitusjärjestelmä Suomessa muuttuu täksi kaudeksi: FinRating korvaa FinLYSin.

Purjehduskilpailujen yleisin tasoitusjärjestelmä pohjoismaissa on ollut LYS. Se on ruotsalaista perua 1970-luvulta, jolloin se syrjäytti Scandicap-säännön. LYS-järjestelmä alkaa olla jo vanhentunut ja ruotsalaiset ovat korvanneet sen SRS-järjestelmällä (Svensk Respit System). Norjalaiset ovat myös hylänneet LYSin ja siirtyneet kansainväliseen mittasääntöön, ORChen, pohjautuvaan mittalukujärjestelmään, NOR Rating.

FinLYS-sääntöä ja ORC-mittakirjoja Suomessa hallinoi SPV:n alaisuudessa Avomeripurjehtijat ry on aktiivisesti kehittänyt FinLYS-sääntöä vastaamaan ORC-tasoituslaskentaa. Kaudelle 2020 AMP muuttaa vihdoin vanhentuneen FinLYS-säännön,  -mittakirjat sekä –taulukon uuteen FinRating-järjestelmään (Finnish Rating System). Järjestelmä perustuu ORC-järjestelmään, jossa vanhaa FinLYS-lukua vastaa nyt FinRating-luku.

Lisäinfoa avomeripurjehtijoiden nettisivulla, FinRating

Muistakaatten myös, että valitettavasti kilpailut toukokuun loppuun asti on jouduttu perumaan Korona-pandemian vuoksi — SPV:n ohjeistuksen mukaan.

 

One thought on “FinRating korvaa FinLYS-järjestelmän kaudella 2020”

  1. Johan näitä on odotettukin. Tuulia 2 (Sun2000) uusi luku on 0,7787. Vanha luku oli 1,01. Uusi luku on n 77,1% vanhasta (0,7787/1,01)%.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *